Tsemppipostaus lääkiksen pääsykokeisiin

Olen saanut monta kommenttia siitä, että blogi on jossain vaiheessa innostanut lukemaan lääkiksen pääsykokeisiin. Joten tässä tälle keväälle oma postaus aiheesta!

Muistan niin elävästi, miltä tuntui, kun tajusin, että hammaslääkäriksi päästäkseni minun pitäisi selviytyä lääkiksen pääsykokeista. Olin aikalailla puulla päähän lyöty, sellainen homma sitten! Minulla oli lyhyt matikka luettuna ja ainoastaan pakolliset kurssit fysiikkaa ja kemiaa. Muutenkin matemaattinen ajattelu tuntui loistavan poissaolollaan.

Se, mikä pääsykokeisiin lukemisessa tuntui typerryttävän eniten, oli kaiken sen sovellettavan tiedon määrä.  Fysiikan ja kemian tehtäviä ei voinut ”vain” opetella ulkoa. Joku voisi kysyä, että miksi pääsykokeessa pitää osata laskea niin paljon asioita, vaikka itse laskinta ei käytännössä tulla koulussa tarvitsemaan? Noh, joku ilkeä ihminen on kuulemma sanonut, että siksi, ”etteivät tyhmät pääse lääkikseen”. Itse olen kyllä eri mieltä, tyhmyyttä on montaa sorttia.

IMG_2231

Mitäpä tähän lisäämään!  Laskuja, laskuja..

Opintojen myöhemmässä vaiheessa on ollut kuitenkin tärkeää, että oikeasti ymmärtää, mitä fysiikalla ja kemialla tarkoitetaan ihmisessä, kun puhutaan vaikkapa paineesta, happamuudesta tai siitä säteilystä. Ja millä muulla sitä ”oikeaa ymmärrystä” voisikaan paremmin testata, kuin tehtävillä, joissa täytyy soveltaa ymmärtämäänsä? Eli jopa matikkakauhuisena minunkin on täytynyt myöntää, että ilman matemaattisen ajattelun kehittämistä ja laskemista, ei asioita olisi voinut oikeasti ymmärtää.

Sen vuoksi paras vinkki pääsykokeisiin valmistautumiseen taitaa olla edelleen validi: laske paljon. Laita pylly penkkiin, ota kynä käteen ja laita tehtävä eteen. Aloita hommat niinkuin rakentaisit taloa: hoida perustukset ensin kuntoon ja mene sitten suunnitelmallisesti eteenpäin. Perustehtävät ja yksikkömuunnokset pitää olla ensin hallussa, ennenkuin voi havitella vaikeampien tehtävien ratkaisuja.

IMG_3969

Kevät 2012 – kolmatta kertaa pänttäämässä samoja juttuja

Lisäksi varaudu aikataulun kansa yllätyksiin ja lähde ”raksalle” vaikka välillä väsyttäisikin. Muista välillä tehdä jotain muutakin, mutta älä odota, että talo rakentuu yhdessä yössä tai viikossa. Älä hutiloi, sillä kiireessä tehty rakennelma ei kestä, eikä oikotietä hyvään osaamiseen ole. Osaaminen pitää kärsivällisesti pala palalta rakentaa itselleen, eikä sitä valitettavasti kukaan muu tai mikään valmennuskurssi pysty puolesta tekemään. Ja kun matka on tehty, niin se osaaminen tulee kyllä siinä sivussa.

Pääsykokeiden jälkeenkään lukeminen ei lopu, vaikka kyllä se mielestäni ihan hyvin opiskeluihin valmentaa, tai ainakin koettelee motivaatiota. Jos niistä selviää, niin selviää kyllä koulustakin. Isojen tietomäärien ja oman ”tyhmyyden” sietäminen, tärkeiden asioiden poimiminen tietomäärästä ja paineen kestäminen ovat aika hyviä eväitä opiskeluun. Toisaalta opiskelu sisältää myös ihan sitä perinteistä pänttäämistä ja ainakin minulla otti oman aikansa, jotta edes ”opin opiskelemaan”. Olen kyllä edelleen tosi kiitollinen siitä, että jaksoin pinnistellä niiden tehtävien parissa ja nyt on siistiä katsoa matkaa taaksepäin, miten paljon onkaan saanut oppia ja kehittyä.

IMG_0731

Kevät 2013 – ensimmäinen lukukausi pian takana ja ekaa kertaa haalarit päällä

Oikein paljon tsemppiä siis tänä keväänä pääsykokeisiin lukeville! Aina sinne joku pääsee sisälle, eikä siihen vaadita edes mitään yli-ihmisen kykyjä. Eikä kannata luovuttaa, muutaman vuoden ”uhraaminen” asian eteen, jota oikeasti haluaa ei ole edes uhraus. Minullakin tärppäsi vasta kolmannella yrittämällä ja pidetyt välivuodet ainoastaan ovat pitäneet opiskelumotivaatiota yllä.

20160322_112559

Kevät 2016- taidan olla oikealla alalla. Onneksi jaksoin panostaa tähän, lähtisin samaan hommaan koska tahansa uudestaan.

Saa kysyä ja kommentoida :)

Helsingin lääkiksen speksi 2016

MITÄ? Olin juuri katsomassa Helsingin lääkiksen Speksiä oikein ensi-illassa. Totesimme katsomossa ystäväni kanssa, että emme olleet ennen opiskelujamme edes kuulleet speksistä.

MIKÄ? Wikipedia kertoo onneksi nykyisin näin:

 ”Speksi on interaktiivista musiikki- ja tanssinumeroilla höystettyä opiskelijateatteria”  

Aika napakka kuvaus kieltämättä. Sana ”opiskelijateatteri” ei anna mielestäni oikeutta sille, että eri tiimit ja Speksin hallitus taitavat tehdä vuoden ajan hommia projektin eteen. Se on kuitenkin totta, että järjestelyt ovat kokonaan lääkisopiskelijavetoiset. Toisilla ihmisillä on selkeästi enemmän vuorokaudessa aikaa? Tai sitten sille omalle intohimon kohteelle tosiaan löytää aikaa?

20160315_214356

No, onneksi minulle on jäänyt myös yksi parhaista osuuksista eli lopputuloksesta, tunnelmasta ja yllätyksistä nauttiminen:

”Speksissä yleisö voi ottaa osaa esitykseen huutamalla lavalle ”Omstart!”. Tämän lisäksi on mahdollista huutaa varsinaisen omstart-huudon perään tarkentavia ideoita siitä, mitä haluaisi näyttämöllä tapahtuvan, esimerkiksi ”Omstart, enemmän naurua!”. Tällöin speksin interaktiivista traditiota kunnioittava speksiteatteri reagoi huutoon ottamalla äskeiset tapahtumat uudestaan niitä jotenkin varioiden, tarkempien ideoiden tapauksessa uusia ideoita mahdollisuuksien mukaan toteuttaen.”  

20160315_213836

Omstart tuo normaaliin teatteriin verrattuna parhaan lisän, kun kaikkia tiimejä haastetaan improvisoimaan. Toki näyttelijöillä ja laulajilla on takataskussa useampi valmiksi harjoiteltu vaihtoehto omstartiin, mutta parhaimmat fiilikset välittyvät aidosti yllätyksellisistä hetkistä, joista he selviävät olemalla askeleen edellä omaa ajatuksenjuoksuaan. Tämä on ehkä vähän kömpelö vertaus, mutta se on ikäänkuin aitoa freestyle-räppäystä teatterin lavalla? Tunnelma, mitä oikeasti heittäytymällä ja omasta luovuudesta ammentamalla saadaan aikaan, on ihan mielettömän hienoa.

20160315_202646

MISTÄ KERTOI? ”Uskonpuhdistus on hajoittanut yhtenäisen Euroopan ja sota riehuu Pyhän Saksalaisroomalaisen Keisarikunnan sekä Ranskan rajalla 1573. Karvaan tappion jälkeen luutnantti Maximilian von Schmerzwald sekä kirjuri Leo M. Scheuermann löytävät itsensä ranskalaislinjojen takaa. Välttääkseen varman teloituksen tulee heidän pitää todellinen identiteettinsä salassa. Cembalon soidessa käy kotiinpaluu yhä kaukaisemmaksi haaveksi, kun raha, valta ja rakkaus luovat omia houkutuksiaan, ja tovereiden tulee valita: Kenen ristiä kannat?” – Lyhyesti: kannattaa mennä itse katsomaan.

OLIKO HYVÄ? Tänä vuonna näkemäni esitys oli paras tähän astisista: käsikirjoitus loi monta mielenkiintoista ja hauskaa hahmoa, jolloin kaikki saivat osuutensa parrasvaloissa ilman, että juoni oli olisi muuttunut jotenkin rikkonaiseksi tai vaikeasti seurattavaksi. Tarkoitan, ettei tässä ollut perinteisen koulunäytelmän ”kahta päätähteä ja kasaa sivurooleja” vaan kaikkia hahmoja odotti uudelleen lavalle. Myös tanssijoille, laulajille ja orkesterille annettiin vuoronsa, sulavana osana tarinaa ja tunnelmaa. Vaikka esitys kesti melkein kolme tuntia, niin se soljui hyvällä tahdilla eteenpäin, tarjosi ylläyksiä, eikä lässähtänyt kliseisiin loppua kohden. Uskalsin itsekin huutaa ensimmäistä kertaa omstartin. Jee! :)

20160315_214019

Ihailen myös musatiimiä ihan mielettömän paljon, kun musiikki tuli aidoista soittimista ja yhteen hiileen puhaltavasta orkesterista. Oikeastaan kaikki tiimit: lavastus, puvustus, maskeeraus, tanssi, valot, äänet, laulu.. Lopputuloksesta huomasi, kuinka kaikki olivat vuodattaneet omat hikipisaransa sen eteen. Aina ihmettelen myös puvustusta, kuinkahan monta tuntia pukujen ompeluun on käytetty. Varmaan aika monta?

KANNATTAAKO MENNÄ? Joka tapauksessa, suosittelen erittäin vahvasti Speksiä, vaikka ihan randomilla, jos kaipaa arki-iltaansa kiireitä lievittävää kulttuurihoitoa ja vatsalihastreeniä. Liput maksavat 12e/15e ja täältä niitä saa ostettua. Niin ja tosiaan, vaikka kyseessä on Helsingin lääkiksen speksi, niin pahamaineinen kiertuekin järjestetään keväällä!

20160315_215614

HELSINGIN NÄYTÖKSET:

Kaapelitehtaan Pannuhallilla

(Tallberginkatu 1, Ruoholahti)

 Ensi-ilta 15.3.2016 klo 19:00

II näytös 17.3.2016 klo 19:00

III näytös 18.3.2016 klo 19:00

IV näytös 22.3.2016 klo 19:00

V näytös 24.3.2016 klo 19:00

VI näytös 26.3.2016 klo 17:00

KUOPIO 15.4.2016 klo 19:00

Hatsalan klassillisen koulun juhlasali

(Opistotie 5)

OULU 16.4.2016 klo 19:00

Oulun Tähtisirkus

(Kurkelantie 2)

TAMPERE 18.4.2016 klo 18:00

Teatteri La Strada

(Pirkankatu 18)

TURKU 19.4.2016 klo 18:00

Manilla-teatteri

(Itäinen Rantakatu 64)