Chia-cashew-mustikka-banaani-rahka-viinirypäle…. Oi voi.. siis smoothieresepti vaan.

Taas smoothie”reseptiä” kehiin,  vaikka mitäpä ihmeellistä noissa lopulta edes on. Lyödään vaan kaikki ainekset koneeseen ja surautetaan tasaiseksi? Kokeilemalla oppii mikä on omaan makuun paras ja toki vähän järkeäkin voi käyttää raaka-aineiden valinnassa. Yleensä myös jääkaapin nahistumisvaarassa olevat hedelmät tai vihannekset voi käyttää inspiraation lähteenä. Tällä kertaa tein rahkapohjaisen vähän paksumman smoothien, mihin tuli tosiaan:

-maitorahka

-liotettuja chiasiemeniä/ chiageeliä

-cashewpähkinöitä

-banaani

-viinirypäleitä

-mustikoita ja punaisia viinimarjoja

IMG_5833

IMG_5834

Chiasiemenet ja cashewpähkinät saatu Luontaistukulta. Päätin ensimmäiseksi hienontaa chiageelin ja marjat, jotta varsinkin niiden siementen kaikki hyvä irtoaisi smoothien sekaan. Hetken ajan luulin soseuttaani omat sormeni myös… hehehe.

IMG_5835

IMG_5839

Aika namin näköistä. Tästä näystä järkyttyyneenä soseutin loputkin ainekset ja unohdin valokuvata miltä välivaiheet näyttivät (toivottavasti nyt kukaan reseptiä kaipaava ei pahastu). Vasta rahkan kohdalla muistin kaivaa kameran esiin. Tärkeää kuvata nämä välivaiheet kuitenkin.

IMG_5850

IMG_5853

Näin se käy. Pidätin myös itselleni oikeuden muuttaa lennosta reseptiä ja lisäsin pari desiä Gefilusmehukeittoa, jotta saisin koostumuksesta juoksevampaa ja mausta vähän makeampaa. Toimi oikein hyvin!

IMG_5857

IMG_5854

Ja tadaa! Kaksi annosta! Toinen illaksi ja toinen jääkaappiin odottamaan aamua. Aamulla toi oli kyllä enemmänkin lusikoitavaa kun juotavaa, mutta maistui se lusikoidenkin. Viinirypäleiden olemassa olosta ei ollut mitään havaintoa, mutta kivan makeaa ja marjaista oli muuten. Rahkakaan ei puskenut läpi niin kovasti. Teen varmaan uudestaan.

 

Maailman paras aamupala

Se on arkinen, tuttu ja turvallinen. Ensinvaikutelmaltaan jopa tylsän oloinen. Tuo kurnivien aamupäivämasujen pahin painajainen. Ravintosisällöltään erinomainen. Maultaan alleviivamattoman luonnollinen. Tuo aamupalojen ykkönen: kaurapuuro kera lisukkeiden oivallisten.

Juu, en vitsaile vaikka hassu olenkin. Arkiaamuisin sitä pohtii kaikkea järkevää. Kuten, että kumpi on parempi: lyhyiden yöunien pidentäminen puolella tunnilla vai vähillä unilla mutta huollisella tankkauksella tehty päivän aloitus? Viime vuosina oma aamupala on hioutunut mahdollisimman vaivattomaksi valmistaa ja huonokin päivän aloitus on paljon parempi hyvän aamupalan ansiosta. ”Tulipas huono olo kun söin aamulla niin hyvän aamupalan” – said no one ever.

Eli mitä siihen sitten tulee? Tässä ohjeet kuvien kera vaihe vaiheelta:

IMG_5712

Mittaa lautaselle 1dl luomu täysjyväkaurahiutaleita. Lisää vettä silmämääräisesti noin 2,5dl tai sen verran kun tiedät lempilautaselle sitä hiutaleiden sekaan kuuluvan. Laita koko komeus mikroon kolmeksi minuutiksi ja tee jotain hyödyllistä pitkien minuuttien aikana. Esimerkiksi kahvinkeittimen lataus ja sängyn petaus hoituu hyvin sillä aikaa.

IMG_5714

Puuro kuohuu yli jos liioitellaan 1. hiutaleiden määrässä 2. veden määrässä 3. mikrotuksen määrässä. Mittaamalla näistä kaksi välttyy mikron siivoamiselta ja aamun turhalta vastaan hankaamiselta. Kyllä se puuro valmistuu kattilassakin, mutta yhtä hyvin se tuolla mikrossa tulee.

IMG_5715

Lisää ruokalusikallinen tai kaksi pellavasiemenrouhetta. Jos tykkää vaikka jyväsämpylöistä niin tästä saa vähän samaa fiilistä ja onhan se superterveellistä hyvine rasvoineen myös. Rouheen voi laittaa myös mikroon hiutaleiden kanssa, mutta itse tykkään jotenki tästä päälle siroteltavasta tyylistä.

 

IMG_5716

Lisää valikoima marjoja pakkasesta. Tällä kertaa oli mustikoita ja puolukoita. Marjoja ei tarvi edes selittää ja annoskin näyttää jo nätiltä. Suosittelen kokeilemaan myös punaisia viinimarjoja! Itsehän en niistä oikein raakana välitä juuri ollenkaan (liian kirpeitä) mutta pakastus tekee niille jotain outoa ja niistä tulee parempia (makeita).

IMG_5718-001

Pilaa koko kauneus ja länttää päälle raejuustoa reilulla kädellä.  Koko aamupalan salaisuus on jo kerrassaan huonossa maineessa oleva proteiini ja vielä halvimman mahdollisen raejuuston muodossa. Muttakun sen nälkää hillitsevä ominaisuus on vaan täydellinen liitto puuron kanssa. Sitäpaitsi siitä tulee lisää vähän struktuuria koko annokseen. Pelkkä puuro saa kenet tahansa nälkäiseksi jo tunnin päästä ja samoin pelkkä raejuusto. Mutta yhdessä tässä on kestävän (nälkävastaisen) liiton ainekset!

 

IMG_5720

Ja viimeisenä jännitysmomenttina päälle lisätään Gefilus-mehukeittoa lautasen reunoja hipoen. Oon aivan innostunut maitohappobakteereista ja mun opiskelujen syventävät opinnotkin liittyyvät niihin. Kyse ei ole siis mistään uskon asiasta tai mielipiteestä, vaan oikeasti se kruunaa koko annoksen. Eläköön hyvät bakteerit!

Sellainen oli se, tuo aamupalojen voittaja erinomainen.

Kuka muu syö tai inhoaa?