Helsingin lääkiksen speksi 2016

MITÄ? Olin juuri katsomassa Helsingin lääkiksen Speksiä oikein ensi-illassa. Totesimme katsomossa ystäväni kanssa, että emme olleet ennen opiskelujamme edes kuulleet speksistä.

MIKÄ? Wikipedia kertoo onneksi nykyisin näin:

 ”Speksi on interaktiivista musiikki- ja tanssinumeroilla höystettyä opiskelijateatteria”  

Aika napakka kuvaus kieltämättä. Sana ”opiskelijateatteri” ei anna mielestäni oikeutta sille, että eri tiimit ja Speksin hallitus taitavat tehdä vuoden ajan hommia projektin eteen. Se on kuitenkin totta, että järjestelyt ovat kokonaan lääkisopiskelijavetoiset. Toisilla ihmisillä on selkeästi enemmän vuorokaudessa aikaa? Tai sitten sille omalle intohimon kohteelle tosiaan löytää aikaa?

20160315_214356

No, onneksi minulle on jäänyt myös yksi parhaista osuuksista eli lopputuloksesta, tunnelmasta ja yllätyksistä nauttiminen:

”Speksissä yleisö voi ottaa osaa esitykseen huutamalla lavalle ”Omstart!”. Tämän lisäksi on mahdollista huutaa varsinaisen omstart-huudon perään tarkentavia ideoita siitä, mitä haluaisi näyttämöllä tapahtuvan, esimerkiksi ”Omstart, enemmän naurua!”. Tällöin speksin interaktiivista traditiota kunnioittava speksiteatteri reagoi huutoon ottamalla äskeiset tapahtumat uudestaan niitä jotenkin varioiden, tarkempien ideoiden tapauksessa uusia ideoita mahdollisuuksien mukaan toteuttaen.”  

20160315_213836

Omstart tuo normaaliin teatteriin verrattuna parhaan lisän, kun kaikkia tiimejä haastetaan improvisoimaan. Toki näyttelijöillä ja laulajilla on takataskussa useampi valmiksi harjoiteltu vaihtoehto omstartiin, mutta parhaimmat fiilikset välittyvät aidosti yllätyksellisistä hetkistä, joista he selviävät olemalla askeleen edellä omaa ajatuksenjuoksuaan. Tämä on ehkä vähän kömpelö vertaus, mutta se on ikäänkuin aitoa freestyle-räppäystä teatterin lavalla? Tunnelma, mitä oikeasti heittäytymällä ja omasta luovuudesta ammentamalla saadaan aikaan, on ihan mielettömän hienoa.

20160315_202646

MISTÄ KERTOI? ”Uskonpuhdistus on hajoittanut yhtenäisen Euroopan ja sota riehuu Pyhän Saksalaisroomalaisen Keisarikunnan sekä Ranskan rajalla 1573. Karvaan tappion jälkeen luutnantti Maximilian von Schmerzwald sekä kirjuri Leo M. Scheuermann löytävät itsensä ranskalaislinjojen takaa. Välttääkseen varman teloituksen tulee heidän pitää todellinen identiteettinsä salassa. Cembalon soidessa käy kotiinpaluu yhä kaukaisemmaksi haaveksi, kun raha, valta ja rakkaus luovat omia houkutuksiaan, ja tovereiden tulee valita: Kenen ristiä kannat?” – Lyhyesti: kannattaa mennä itse katsomaan.

OLIKO HYVÄ? Tänä vuonna näkemäni esitys oli paras tähän astisista: käsikirjoitus loi monta mielenkiintoista ja hauskaa hahmoa, jolloin kaikki saivat osuutensa parrasvaloissa ilman, että juoni oli olisi muuttunut jotenkin rikkonaiseksi tai vaikeasti seurattavaksi. Tarkoitan, ettei tässä ollut perinteisen koulunäytelmän ”kahta päätähteä ja kasaa sivurooleja” vaan kaikkia hahmoja odotti uudelleen lavalle. Myös tanssijoille, laulajille ja orkesterille annettiin vuoronsa, sulavana osana tarinaa ja tunnelmaa. Vaikka esitys kesti melkein kolme tuntia, niin se soljui hyvällä tahdilla eteenpäin, tarjosi ylläyksiä, eikä lässähtänyt kliseisiin loppua kohden. Uskalsin itsekin huutaa ensimmäistä kertaa omstartin. Jee! :)

20160315_214019

Ihailen myös musatiimiä ihan mielettömän paljon, kun musiikki tuli aidoista soittimista ja yhteen hiileen puhaltavasta orkesterista. Oikeastaan kaikki tiimit: lavastus, puvustus, maskeeraus, tanssi, valot, äänet, laulu.. Lopputuloksesta huomasi, kuinka kaikki olivat vuodattaneet omat hikipisaransa sen eteen. Aina ihmettelen myös puvustusta, kuinkahan monta tuntia pukujen ompeluun on käytetty. Varmaan aika monta?

KANNATTAAKO MENNÄ? Joka tapauksessa, suosittelen erittäin vahvasti Speksiä, vaikka ihan randomilla, jos kaipaa arki-iltaansa kiireitä lievittävää kulttuurihoitoa ja vatsalihastreeniä. Liput maksavat 12e/15e ja täältä niitä saa ostettua. Niin ja tosiaan, vaikka kyseessä on Helsingin lääkiksen speksi, niin pahamaineinen kiertuekin järjestetään keväällä!

20160315_215614

HELSINGIN NÄYTÖKSET:

Kaapelitehtaan Pannuhallilla

(Tallberginkatu 1, Ruoholahti)

 Ensi-ilta 15.3.2016 klo 19:00

II näytös 17.3.2016 klo 19:00

III näytös 18.3.2016 klo 19:00

IV näytös 22.3.2016 klo 19:00

V näytös 24.3.2016 klo 19:00

VI näytös 26.3.2016 klo 17:00

KUOPIO 15.4.2016 klo 19:00

Hatsalan klassillisen koulun juhlasali

(Opistotie 5)

OULU 16.4.2016 klo 19:00

Oulun Tähtisirkus

(Kurkelantie 2)

TAMPERE 18.4.2016 klo 18:00

Teatteri La Strada

(Pirkankatu 18)

TURKU 19.4.2016 klo 18:00

Manilla-teatteri

(Itäinen Rantakatu 64)

Helsingin Lääkiksen Speksi 2014

Nyt on luvassa vähän erilaisesta aihepiiristä postausta, mutta haluan nostaa yhden mun elämää ihanasti ilostuttaneen asian esille. Opiskeluajasta on tehnyt erityisen ystäviksi tulleet kurssikaverit sekä yhteiset kokemukset. Yksi hieno kokemus oli jälleen nähdä Speksi, vaikka itse tyytyväisenä katsojana olinkin. Miten mun ympärillä onkaan niin upeita ja lahjakkaita ihmisiä?!

Mutta siis ensialkuun pitää varmaan vähän valoittaa, että mikä on Speksi?

”Helsingin lääkisopiskelijoiden vuosittain luoma komedia, joka elää yleisön osallistumisesta. Tyylilajiltaan speksi on musiikkiteatteria, ja näytelmän aikana nähdään valovoimaisen näyttelemisen lisäksi huikeita tanssinumeroita ja bändin räiskyviä tykityksiä. Speksissä ei kuitenkaan ole pohjimmiltaan kyse puhtaasta suorituksesta, vaan tärkeintä on hauskan pitäminen ja yhdessä tekeminen, mihin ratkaisevasti vaikuttavat kaikki taustatyön tekijät lavasteiden rakentajista grafiikan suunnittelijoihin. Speksi luodaan perinteisesti täysin opiskelijavoimin ja vuosittain siihen osallistuu lähes sata lääketieteen opiskelijaa.”

Tänä vuonna esityksen nimi oli Myrskyn Vartijat ja siinä tarina sijoittui 20-luvun kieltolain aikaan. En voi muutakuin jälleen ihailla, miten hienosti mielikuvitusta, luovuutta, lahjakkutta ja täyttä ahkeruutta oli saatu noin hienon esityksen muotoon. En ala juonta avaamaan sen enempää, mutta se piti koko esityksen ajan otteessaan ja ”omstartit” eli jonkun kohtauksen uudelleennäyttely eritavalla, teki siitä erityisen.

IMG_20140411_133744

IMG_20140411_133755

Parasta mun mielestä koko Speksissä oli jälleen se, miten kaikilla oli aito tilaisuus esiintyä. Käsikirjoitus oli sellainen, että kaikille riitti luontevasti parrasvaloissa tilaa ja se ei todellakaan tapahtunut juonen tai seurattavuuden kustannuksella. Tätä haluan korostaa! Musiikki on myös kuuntelijan roolissa lähellä mun sydäntä, joten kylmänväreet kulki sääristä asti, kun bändi laittoi parastaan. En voi jotenkin käsittää, että sai kuulla livenä jotain noin taidokasta! Oikeasti!

Meidän tutor myös sanoi, että ”Voi kuinka monta lahjakasta näyttelijää ja laulajaa Suomen kansa onkaan menettänyt lääkikselle”. Toki näin voi sanoa monesta muustakin alasta, mutta esityksen nähtyäni allekirjoitan puheet lahjakkuudesta ihan täysin. Mutta menettämisestä en ole samaa mieltä. Musta on hienoa, että jos on jokin taito tai intohimo, niin sitä pääsee toteuttamaan upeasti Speksissä.

IMG_20140411_133832

IMG_20140411_133730

Toki esitys oli vain lopputulos jonka näimme ja enkä osaa kuvitella taustatyön määrää, mitä se on vaatinut! Tanssiesitykset, puvustukset, maskeeraukset, lavastukset, harjoittelu ja yleensäkin koko tapahtuman organisointi. En vain keksi mitään huonoa sanottavaa, koska tälläiset asiat on jotain mitä arvostan ihan maasta taivaaseen. Nautin koko kaksi tuntia täysin siemauksin ja voi luoja miten paljon nauroin! Piti kyllä jälleen paikkansa, että: Joka vuosi speksi yrittää myös olla ns. ”humoristinen”. 

Tänään on valitettavasti viimeinen loppuunmyyty Helsingin näytös, mutta Speksi-kiertue on 25.-29.4.2014 ja he kiertävät Kuopiossa, Oulussa, Turussa ja Tampereella. Suosittelen erittäin lämpimästi! Lisätietoja ja ohjeet lippujen hankkimiseen täältä: Helsingin Lääkiksen Speksi 2014

.